Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 TAKARMÁNYOZÁS

 emésztés

 tápanyagok

 takarmányok

 etetés módja

 

Mancsok Internet

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

Általános takarmányozási ismeretek

 

A takarmányozástan az állatok táplálásával (takarmányozásával) foglalkozó biológiai tudományág, ami elsősorban a takarmányok összetevőivel és a szervezetre gyakorolt hatásával, a takarmányok előállításával és a megetetésük módjával foglalkozik. Ez egy rendkívül szerteágazó ismeretekből álló tudományág, amivel vaskos köteteket lehet megtölteni. Ennek ellenére minden állattartónak legalább alapszinten foglalkozni kell vele, az állattenyésztőnek pedig elmélyült ismeretekre van szükségük ezen a téren is, mert ezek az ismeretek határozzák meg az állatok egészségvédelmét, életminőségét és teljesítményét is. A tenyésztők felelősségét tovább növeli, hogy általában ők látják el az első hasznos tanácsokkal az állattartókat, és mutatnak példát nekik.

A takarmány, vagyis az állatok számára az ember által biztosított táplálék a háziállatok életében az egyik legfontosabb környezeti tényező, és az állatok etetése során elkövetett hibák jelentős következményekkel járhatnak. Az állati szervezet egy ideig általában károsodás nélkül képes elviselni a hiányosságokat, de ha ezek tartósan fennmaradnak, akkor előbb-utóbb kialakulnak a káros következményeik. Vagyis az állati szervezet a takarmányozási hibákat csak egy ideig képes tolerálni. Ez sokakat megtéveszt, hiszen ha azt látják, hogy valamit örömmel fogyaszt az állatuk, és az nem vezet azonnal problémák kialakulásához, akkor könnyen azt képzelhetik, hogy jó az állatnak. Azonban ez gyakran nem így van. Minden eltérésnek az igényektől következményei vannak, de ezeket olykor a vizsgálatok is csak nehezen tárják fel, hiszen a következmények sokáig rejtve maradnak, vagy egyáltalán nem jellegzetesek. Ez sok állattartót késztet arra, hogy az állat kísérletezzen vagy divatos áltudományos irányzatokat kövessen.

A téma tehát fontos, ennek ellenére sok tévhit van a köztudatban. Ezek közül néhány meglehetősen elterjedt. Magyarországon szinte mindenki azonnal csontra gondol, ha kutyáról esik szó, tejre asszociál a macskáról, és sárgarépára, ha a nyúl esik szóba, pedig ezek mindegyike meglehetősen káros az említett állatfaj számára. A fejlett állattartási kultúrával rendelkező országokban nem etetnek csontot a kutyákkal, hiszen semmilyen hasznos tápanyag sincs benne, ezért inkább veszélyes, mint hasznos, a macskáknak sem adnak tejet, mert tudják, hogy ennél az állatfajnál gyakran okoz emésztési zavart, és a nyúltartók is kerülik a sárgarépa etetését, mert tisztában vannak vele, hogy a nyulak a szénhidrátban gazdag táplálékokból csupán keveset viselnek el egészségkárosodás nélkül. A kullancsok és a bélférgek távoltartására javasolt fokhagyma is veszélyes, ami az elterjedt vélekedéssel szemben valójában egyiktől sem véd jobban, mint a vámpírok ellen, ugyanakkor a háziállatokra nézve mérgező. És veszélyes a kutyáknak javasolt csont vagy a nyulaknak javasolt száraz kenyér is. De vannak ártalmatlan tévhitek is, mint az, hogy a kutyák nem tudják megemészteni a burgonyát, ami tévedés. Azokban az országokban, ahol ezt a tévhitet nem ismerik, gyakran burgonyával is etetik a kutyákat. És vannak kevésbé veszélyesnek tűnő tévhitek is, mint az, hogy a nyulak nem ehetnek k-betűs zöldségeket, ami jól hangzik, de valójában butaság. A nyulak gyakorlatilag bármely zöldtakarmánytól hasmenést kaphatnak, és akár a friss fűtől is felfúvódhatnak, ha minden bevezetés nélkül sokat kapnak belőle, pedig a fű szavunkban egyetlen k-betű sincsen. A biológia nem hajlandó a nyelvi szabályainkat követni. A nyulak általában jól tolerálják a friss zöldtakarmányokat, akár a kelkáposztát is, amiben 2 k-betű is van, ha fokozatosan szoktatják hozzá. Nevezhetnénk ezt is ártalmatlan tévhitnek, hiszen semmilyen egészségkárosodást nem okoz, ha k-betűs zöldtakarmányok nélkül tartanak egy nyulat, de az veszélyes, hogy akik a k-betűs „szabályt” ismerik, esetleg nem fordíthatnak kellő figyelmet a fokozatosság nagyon is valós igényére, mert azt gondolhatják, hogy a nem k-betűs zöldtakarmányok etetésével nem követhetnek el hibát. Ebbe pedig az állat akár bele is pusztulhat!

Mindez leginkább az ismeretterjesztés fokozásának szükségességére irányítja rá a figyelmet. Ezért a továbbiakban az általános ismeretekkel, vagyis a takarmányozástan legfontosabb ismereteivel, az emésztőszervek felépítésével, az emésztéssel, a tápanyagokkal, a takarmányokkal és azok etetésének módjával foglalkozunk, amely témákat a baloldali menüsor segítségével követhet. Az egyes állatfajok takarmányozásával az állatfaji (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) oldalainkon foglalkozunk. Ha pedig végig szeretné olvasni az itt következő oldalainkat, követheti az alábbi linket is:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Az oldalainkon nagyon sok állategészségügyi és állattartási információt talál. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) tartásával kapcsolatos ismeretek mellett olyan általános kérdésekről is tájékozódhat, mint az állattenyésztés, az egészségvédelem, az elsősegély, vagy az állatok nevelése és takarmányozása. Ez az anyag ma már több szakkönyv terjedelmű és nem csak az ügyfeleinknek írtuk és tettük közzé, hanem valamennyi állattartónak segítséget szeretnénk nyújtani. Cserébe a szerzői jogok tiszteletben tartását kérjük.

Mivel egyre több oldalunk van, előfordulhat, hogy nehezen találja meg, amit keres. Ez esettben használja az alábbi keresőt:

 

 

Mancsok Internet

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.