Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 NEVELÉS

 alapelvek

 szocializáció

 kiképzés

 

Mancsok Internet

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 TAKARMÁNYOZÁS

A kisemlős társállatok nevelése

 

Az állatnevelés az ember által irányított tanulási folyamat, a fajok közötti kommunikáció egyik formája. Az állatok viselkedését a genetikailag kódolt örökletes elemek és a tanult viselkedésformák együtt határozzák meg. A tanulás egy összetett folyamat. Az állatoknak meg kell ismerniük az élő és élettelen környezetüket (szocializáció és habituáció) és reagálniuk kell a különböző kihívásokra. Ebbe a folyamatba a tanulási képességeiket kihasználva mi is beavatkozunk, mert elő kívánjuk segíteni a beilleszkedésüket (nevelés) és meg kívánjuk tanítani őket bizonyos speciális feladatok ellátására (kiképzés). A továbbiakban a spontán és mesterséges tanulási folyamatokról (szocializáció, habituáció, nevelés és kiképzés) lesz szó, amelyek között általában nincsenek éles határvonalak, és általában hasznosak az állatok számára. Ezért fel kell készülnünk és elegendő időt kell fordítani rá.

Az állatok élete több egymástól jól elkülöníthető életszakaszra oszlik, amelyek nevelés szempontból is eltérő megközelítést igényelnek:

 1. Az életük első három hetében újszülöttnek számítanak. Ekkor még híján vannak a legfontosabb érzékszervek működésének, ezért kevés ingerre reagálnak. Ilyenkor a leginkább csak az anyjukkal tartanak fenn aktív kapcsolatot.

 2. A választás kor nagyjából 3 hetes korban kezdődik el, amikor elkezdik keresni az anyjuk táplálékát és általában 8 hetes korig tart, vagyis addig, amikor már anyatej fogyasztása nélkül is életben maradnak. Ebben az időszakban, nagyjából szintén 3 hetes korban kezdődik el és a kutyák esetén 12 hetes életkorig, macskáknál pedig 9 hetes életkorig tart a különböző környezeti tényezőkre érzékeny periódusokból álló korai szocializációs és habituációs életszakasz, ami talán a legfontosabb tanulási időszak.

 3. A választást követi a nagyjából 1 éves korig tartó kölyökkor, ami a felnőtté válással zárul.

 4. A felnőttkor fajtól, fajtától és testmérettől függően 6-9 éves korig tart és az öregedés kezdetével ér véget.

 5. Végül 7-10 éves kortól az állatok életében is beköszönt az öregkor.

A kölyöknevelés folyamata leginkább a választási és kölyökkorhoz kapcsolódik. A tenyésztőnél kezdődik el, majd a tulajdonosnál folytatódik. A kölyöknevelés lezárul ugyan a kölyökkor végével, de ezzel nem szakad vége a nevelési folyamatnak. Az állatok szinte az egész életükben nevelésre szorulnak, de ennek intenzitása általában csökken az életkorral. A kiképzés is általában kölyökkorban kezdődik el, majd az állatok egész életén át tart.

A továbbiakban három témakörben igyekezzük bemutatni az állatok nevelését. Előbb bemutatjuk, hogy a ma elfogadott nevelés milyen alapelveken nyugszik. A választás körüli korai szocializációs és habituációs életszakasz jelentősége minden állatfajnál kiemelkedik, és rányomja a bélyegét a későbbi időszakokra. Az ekkor elszenvedett hiányosságok ugyanis később már nem pótolhatók be teljesen. Bizonyos speciális ismeretek (pl.  engedelmesség, vadászat, védelem) elsajátítását célzó kiképzés pedig a kutyák esetében nélkülözhetetlennek számít, de a többi állatfaj számára is hasznos.

Az állatok nevelését bemutató általános oldalainkon a baloldali menüpontok segítségével böngészhet. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) nevelésével kapcsolatban pedig az állatfaji oldalainkon talál segítséget. Ha végig szeretné olvasni a neveléssel kapcsolatos általános oldalainkat, kövesse az alábbi linket:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Az oldalainkon nagyon sok állategészségügyi és állattartási információt talál. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) tartásával kapcsolatos ismeretek mellett olyan általános kérdésekről is tájékozódhat, mint az állattenyésztés, az egészségvédelem, az elsősegély, vagy az állatok nevelése és takarmányozása. Ez az anyag ma már több szakkönyv terjedelmű és nem csak az ügyfeleinknek írtuk és tettük közzé, hanem valamennyi állattartónak segítséget szeretnénk nyújtani. Cserébe a szerzői jogok tiszteletben tartását kérjük.

Mivel egyre több oldalunk van, előfordulhat, hogy nehezen találja meg, amit keres. Ez esettben használja az alábbi keresőt:

 

 

Mancsok Internet

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.