Újpest:
(1) 787-2637

Krisztinaváros:
 (1) 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ELSŐSEGÉLY

 

Mancsok Internet

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 NEVELES

 TAKARMÁNYOZÁS

Sürgősségi helyzetek

(kattintson a kiválasztottra)

Elsősegély

 

Ezt a bevezetőt mindenkinek ajánljuk elolvasni, de ha éppen sürgősségi helyzetben van, akkor legyen nagyon óvatos, kerülje el a sérüléseket, és azonnal keresse ki a baloldali felsorolásból a helyzetre vonatkozó leírást. A könnyebb magtalálhatóság kedvéért néhány problémát több címmel is feltüntettünk.

Ezt a honlaprészt azért hoztuk létre, hogy segítsünk a bajban. Akár a Mancsok ügyfele, akár nem, javasoljuk, hogy rögzítse az oldal címét a számítógépén és az okostelefonján, hogy azonnal használhassa, ha szüksége van rá. Nem érdemes elmentenie. Egyrészt ez egy terjedelmes, egész könyvnyi információ kitevő anyag, másrészt a honlapunkon mindig megtalálja, méghozzá karbantartva, vagyis frissítve és javítva. Ha hibát észlel vagy javaslata van, kérjük itt jelezze: webmaster@mancsok.hu.

Ha egy laikus bajba került állatot talál, gyakran nem tudja, hogy mihez kezdjen. Ezért pánikol, majd a saját hibájának érzi, ha nem sikerült megmenteni az állatot. Mindkettő helytelen! A pánik elkerülése érdekében minden állattartónak legalább minimálisan fel kell készülnie előre a vészhelyzetek megoldására, az önvád pedig teljesen indokolatlan, hiszen még a legjobban felkészült állatorvosi praxisok sem tudnak minden sürgősségi beteget megmenteni, arról nem is beszélve, hogy vannak olyanok is, akik meg sem próbálnak segíteni.

A sürgősségi segélynyújtás alapszabályai

 1. A legfontosabb a felkészülés, ami a legszükségesebb alapismeretekhez való hozzáférésből (pl. az oldal címének a rögzítéséből), a közeli sürgősségi ellátó helyek telefonszámának feljegyzéséből és a legszükségesebb felszerelések beszerzéséből áll.

 2. A saját állatok érdekében a legfontosabb a biztonságos környezet és az állandó, vagy legalább rendszeres megfigyelés.

 3. Ha egy állat veszélybe kerül, akkor gyakran már a helyszínen segítséget kell nyújtani a számára, függetlenül attól, hogy jelen van-e a gazdája vagy sem. A segítségnyújtás legfontosabb céljai:

   

  • a közvetlen életveszély elhárítása,

  • a további sérülések megelőzése és

  • az állat szállítható állapotba hozása.

   

 4. Ha nincsen szükség azonnali életmentésre, akkor ajánlott mielőbb telefonon értesíteni a legközelebbi állatorvosi praxist, mert így ők is tanácsokat adhatnak, illetve felkészülhetnek a beteg fogadására, vagy - ha van rá lehetőségük - kiszállhatnak a helyszínre. Ha lehetséges, általában jobb megoldás beszállítani az állatot.

 5. Fontos, hogy a mentésben résztvevőknek óvatosan kell eljárnia a bajba került állatok megközelítése és kezelése során. Gyakori, hogy a segélynyújtó maga is megsérül, mert a riadt állat megharapja, vagy olyan helyen van, ahol veszélyes a megközelítése. A segélynyújtó sérülése újabb megoldandó problémát jelent és hátráltatja a mentést. Ezért a leghelyesebb, ha lassan és megfontoltan közelít az állathoz. Óvakodni kell a hirtelen mozdulatoktól és a hangos (ijesztő) megnyilvánulásoktól. Halkan beszéljen hozzá, hogy megnyugtassa, és ne ijessze meg, mert akkor elszökhet vagy támadhat. Közben megfigyelheti a reakcióit. Általában a leghelyesebb egy ruhát tenni az állat fejére, hogy ne lássa és ne tudjon harapni. A legjobb, ha először hátulról a nyakánál fogja meg, mert így védhet ki a legkönnyebben egy váratlan támadást. Ha az állat agresszíven reagál, morog vagy fúj, legyen különösen óvatos! A nagyobb kutyára tegyen szájkosarat, védőgallért vagy kösse be a száját mullpólyával vagy spárgával, a kisebb állatot pedig vastag, több rétegű pokrócba vagy törülközőbe csavarva emelje fel, esetleg egy alkalmas eszköz, halszák, deszka vagy seprű segítségével immobilizálja.  Csak a saját biztonságának megteremtése után kezdjen bele az állat életének a megmentésébe!

 6. Ha vannak mások is a közelben, a leghelyesebb segítséget hívni. Ha többen vannak, együttműködhetnek, pl. az egyik segítségért telefonálhat, miközben a másik az állattal foglalkozik.

 7. Ha úgy látja, hogy vészhelyzet állt elő, nem diagnózist kell felállítania, az olykor még a szakemberek számára is komoly kihívást jelet, hanem azt kell eldöntenie, hogy mi a legfontosabb feladat. Határoznia kell, hogy van-e ideje telefonálni, vagy azonnal meg kell kezdenie a segélynyújtást? Ez higgadtságot és lélekjelenlétet igényel. Ha öntudatlan az állat, vizsgálja meg a légzését. Ha nem lát légzést, vizsgálja a keringését is. Ha az állat lélegzik, akkor biztosan van szívműködése is.

 8. Ha azonnali életveszély áll fenn (pl. ájulás, sokk, súlyos vérzés), akkor előbb az újraélesztést vagy az egyéb életmentő beavatkozást (pl. a vérzéscsillapítást) kell elvégeznie. Ha ilyen nyilvánvaló helyzet nem áll fenn, akkor pedig azonnal állatorvoshoz kell szállítania. Olykor nehéz dönteni, hogy melyik csoportba sorolható az eset. Ilyenkor hagyjon magának egy kis időt a helyzet mérlegelésére. Aki kapkod, többet hibázik. Ha nem tud dönteni, akkor leghelyesebb, ha előbb az életmentést választja, mert a legfontosabb életben tartani és szállítható állapotba hozni az állatot.

 9. Ha úgy véli, hogy nem áll fenn azonnali életveszély, akkor is szükséges lehet egy praxisba sietni az állattal sürgősségi ellátás céljából. Általában feltétlenül így kell dönteni, ha az alábbiak valamelyikét észleli:

 • ájulás

 • áramütés

 • bénulás

 • csillapíthatatlan hányás

 • ellés elakadása

 • égés

 • fuldoklás

 • görcsroham, ami 5 percnél tovább tart vagy többször ismétlődik egymás után

 • hangadással járó fájdalom

 • has méretének hirtelen növekedése

 • hőguta

 • légzésleállás

 • méreg vagy idegen test lenyelése

 • mozgásképtelenség

 • nagy, mély vagy nyitott seb

 • nehezített légzés

 • nyílt törés

 • súlyos hasmenés

 • vérhányás

 • vérzés

 • vizelési képtelenség

Ezekben az esetekben végezze el a közvetlen életveszély elhárítására javasolt beavatkozásokat, vagyis elsősorban a mentést, az áramtalanítást, az újraélesztést, a vérzéscsillapítást, a sokktalanítást, illetve az egyéb azonnal szükségesnek látszó lépéseket, majd mielőbb szállítsa a beteget állatorvoshoz.

 1. Ha nem szállítható egy beteg (pl. ha egy nagy tárgy szúródott bele), akkor érdemes állatorvost hívni hozzá. Jó, ha van erre kéznél telefonszáma, ellenkező esetben kicsi esélye van a sikerre. Van ugyanis, aki ezzel foglalkozik, de a a többi praxis általában nem tud állatorvost küldeni. Ha pedig lehet, a leghelyesebb azonnal beszállítani egy praxisba. Ha ehelyett vár egy állatorvos kiérkezésére, majd a beszállításra is, akkor csökken az esély. Egy felszerelt praxisban nagyságrendekkel jobb lehetőségek  vannak egy sürgősségi beteg megmentésére, mint a helyszínen!

Részletes szabályok

A bal oldalon alfabetikus sorrendben a legfontosabb helyszíni elsősegély nyújtási feladatokat mutatjuk be. Kattintson a kiválasztott problémára, illetve tünetre. Talán már a felsorolásból is kitűnik, hogy nem foglalkozunk minden betegségtünettel, itt csak a leggyakrabban fellépő sürgősségi ellátást igénylő problémákra koncentrálunk. A sérültekkel és a betegekkel minden esetben forduljon állatorvoshoz, még akkor is, ha már sikeresen elsősegélyt nyújtott! Emellett érdemes tisztában lennie azzal is, hogy nem mindig jelentkeznek a felsorolt tünetek, és minden esetre vonatkozó biztos tanácsok sem léteznek, legfeljebb olyan, ami általában beválik.

Az oldalainkon nagyon sok állategészségügyi és állattartási információt talál. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) tartásával kapcsolatos ismeretek mellett olyan általános kérdésekről is tájékozódhat, mint az állattenyésztés, az egészségvédelem, az elsősegély, vagy az állatok nevelése és takarmányozása. Ez az anyag ma már több szakkönyv terjedelmű és nem csak az ügyfeleinknek írtuk és tettük közzé, hanem valamennyi állattartónak segítséget szeretnénk nyújtani. Cserébe a szerzői jogok tiszteletben tartását kérjük.

Mivel egyre több oldalunk van, előfordulhat, hogy nehezen találja meg, amit keres. Ez esettben használja az alábbi keresőt:

 

 

Mancsok Internet

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.